Följ vår blogg

  Läs senaste nytt - Sail Center of Sweden

  Vill du ha bra linor till segelbåten? Lär dig mer hur det funkar.

  20220121-135625sailcenterofsweden-hampidjan-blogg

  Vad utmärker en lina och hur väljer jag rätt...

  Vi ska försöka reda ut begreppen lite. Vi på SailCenter of Sweden jobbar med lite olika typer men generellt är att vi tillhandahåller linor i absolut bästa tänkbara kvalitet. Vi använder oss idag av Hampidjan och Liros som båda gör mycket bra linor. Idag tänker vi beskriva lite om hur en Hampidjan lina fungerar och vad en sådan kan erbjuda.


  Hampidjan tillverkar linor med en brottgräns utöver det vanliga och det är en lina som ger minimal creep eller stretch. (Töjning) Alla deras linor bygger på en kärna av deras Dyneema och sen ett skal som kan designas lite olika. Ett skal kan vara i 100% polyester men det kan också vara med en inblandning av ex.vis Technora. Blandning gör att man får olika egenskaper på sin lina.

  Cover | Tar vi ex.vis en lina med 50% Technora och 50% polyester så kommer den tåla mycket mer friktion och den minskar också slitaget på skalet mot om det är 100% polyester. Om vi ex.vis tar en lina som är 10mm så får man räkna med att kärnan / core är cirka 8mm. Brottsgräns blir då; kärna + skal där skalet har lägre brottsgräns.


  Core | Om vi sedan tittar på linans kärna så kan den ha en rad olika Dymeema kärnor. Per standard så använder vi mycket Hampidjan SK 78 Ultrabend vilken är en lina som är framtagen att fungera bra genom falltrissor etc. den har en inbyggd mjukhet kan man säga. Går vi sedan på det extrema så kan man välja Hampidjan SK99 Dux vilken är framtagen för absolut minsta töjning och med en hög brottslast.

  Ett par ex. Vi tittar på en 8mm Dyneema.
  Hampidjan SK75 8mm - Brottsgräns: 6.7 ton.
  Hampidjan SK78 8mm Ultrabend - Brottsgräns: 5.9 ton.
  Hampdijan SK99 8mm DynIce Dux - Brottsgräns: 10.5 ton.


  Som balans kan vi säga att en vanlig Volvo V70 väger ca: 1.5 ton. Så med en DynIce Dux 8mm kan du lyfta i alla fall 6 Volvo bilar.
  Som bekant så tar splitsen en del av brottslasten. :-)


  Dessa linor är rätt styva så det tar ett tag innan de blir mjuka och sköna att använda. De är kompakta i sin struktur vilket gör att de funkar mycket bra i avlastare. Nackdelen är att de är rätt jobbiga att splitsa "Så säger alla".

  Här har vi tillsammans med Hampidjan jobbat med hur cover / skal är uppbyggt och de linorna vi tagit fram är mycket enklare att jobba med. vi har tagit fram linor med sk. soft braid (mjukare skal). Det är en liten annan vinkel på cover samt att cover är lösare "spunnet". Detta tillsammans gör att denna typ av lina blir på många sätt enklare och bättre att arbeta med.

  Vill ni vet lite mer om vad vi kan erbjuda kontakta oss så hjälper vi er.
  Tel. 0739 44 20 21
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Nedan bild visar ett par coola saker. Längst till vänster splitsad AT kabel med integration av Colligo och Liros ändstycken. Det visar en lina (röd, beige, blå, gul) som är speciellt framtagen till furlingsystem. Vi kallar den ZigZag, också en prefekt lina att använda som gajar.

  sailcenterofsweden hampidjan blogg02

   

  Nedan bild visar lite brottslaster på SK78 Ultrabend, en lina som är ypperlig som en core i ett fall, skot etc.

   

  sailcenterofsweden hampidjan blogg03

   

  Bra samarbetspartners är viktigt – Därför samarbet...
  SailCenter of Sweden er partner när det kommer til...

  ERHÅLL VÅRA SPÄNNANDE NYHETSBREV

  Signa upp er för våra nyhetsbrev redan idag. Ni kan när som helst avregistrera er.

  SailCenter of Sweden AB är företaget som erbjuder speciella och högkvalitativa produkter för seglare och segling. Det kan vara att segla enskrov och flerskrov, riggservice, linor kolfiberlottor m.m.

  SailCenter of Sweden AB
  Sandbyhovsvägen 7
  594 70 Loftahammar

  Tel. 0739 44 20 21 / 27

  ÖPPETTIDER

  Måndag - Fredag kl. 08.00 - 17.00
  Lördagar: Stängt
  Söndagar: Stängt

  Bolagsnamn - Org nr.
  SailCenter of Sweden Loftahammar AB
  559211-9464